Skip to main content

IJsselgroep Onderwijs en Zorg logo 750 px breed

Goud Onderwijs

Goud Onderwijs is een onderwijsverbetertraject voor het primair en speciaal onderwijs. Het doel is tegelijkertijd het verhogen van de kwaliteit van lesgeven, het effectief sturen van het gedrag van leerlingen en het professionaliseren van de teamcultuur. IJsselgroep is één van de samenwerkende partners, die scholen begeleidt in ‘Goud Onderwijs’.

Wat is Goud Onderwijs?

De CED-Groep is de officiële partner van de Amerikaanse succesformule Uncommon Schools en heeft het Amerikaanse principe doorontwikkeld voor het Nederlandse onderwijs. Onder de naam Goud Onderwijs richt het zich op een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van het Nederlandse onderwijs.

Tijdens het driejarige verbetertraject staat het volgende doel centraal: leerkrachten laten excelleren en alle leerlingen het maximale uit zichzelf laten halen.

Download brochure

Meer weten over Goud Onderwijs? Download dan de brochure met de basisinformatie of neem contact op met John Hoeberichts (directeur/adviseur IJsselgroep) via 06 14 00 41 52 of john.hoeberichts@ijsselgroep.nl

Wat is een ‘Goud-school’?

Een school waar je samen de onderwijskwaliteit naar een hoger niveau tilt. Waar een positieve leercultuur heerst en waar je gemotiveerde leer­krachten en leerlingen vindt. Waar werkplezier voorop staat en ruimte is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. En waar excellent onderwijs gegeven wordt dat écht bijdraagt aan  de beste kansen voor alle kinderen. Dat is een Goud-school. Een Goud-school staat garant voor:

  • Integrale kwaliteitsverbetering
  • Samen bouwen aan goed onderwijs
  • Hoge verwachtingen van leerlingen
  • Focus op taal, lezen, rekenen en burgerschap
  • Rust en duidelijkheid
  • Een stimulerende leercultuur: leren is leuk!
  • Gerichte professionalisering van leerkrachten
  • Werkplezier
  • Leerlingen die het beste uit zichzelf halen
  • Vergroten kansengelijkheid

Drie pijlers

Goud onderwijs is een driejarig traject met intensieve begeleiding door een of meerdere adviseurs en specialisten. De drie pijlers zijn:

Effectief organiseren

Duidelijke rollen zorgen ervoor dat de leerkracht centraal staat en zich kan focussen op de belangrijkste taak: excellent onderwijs geven

Sterk curriculum

Goud-scholen maken duidelijke keuzes. De focus ligt op de basisvaardigheden taal, lezen/rekenen en burgerschap

Positieve schoolcultuur

Goud-scholen maken duidelijke af­spraken over gedragsverwachtingen. Samen met een consequente naleving hiervan, zorgt dat voor een positieve schoolcultuur.

Welke resultaten hebben pilotscholen behaald?

Zes pilotscholen startten in het schooljaar 2020-2021 met Goud Onderwijs. En uiteraard worden de resultaten gemonitord. De leerwinstanalyses zijn veelbelovend en geven vertrouwen in de kwaliteit van de interventie. Voor de effecten van Goud Onderwijs op de leerprestaties is gekeken naar de leerwinst bij de fundamentele vakken technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen. Uit deze analyses blijkt dat Goud Onderwijs onder andere:

  • Een positief effect heeft op de leerprestaties van begrijpend lezen en rekenen
  • De leerlingen zijn (veel) meer gegroeid dan wat je normaal zou verwachten
  • Bij alle deelnemende scholen is vastgesteld dat het leerklimaat positiever is en dat het werkplezier is toegenomen

Samen werken aan Goud Onderwijs

Met Goud Onderwijs werken scholen en IJsselgroep drie jaar samen aan een onderwijsomgeving, waarin excellent onderwijs met hoge leerlingresultaten de norm is. Een positieve en veilige omgeving, voor leerlingen en leerkrachten, waarin duidelijke regels en afspraken leidend zijn. Hier worden de leerkrachten begeleid, gecoacht en ondersteund door de inhoudelijk leider en krijgen ze hulp van de leerlingdecaan en de ib’er. De leer­kracht krijgt zo tijd en ruimte om goed onderwijs te geven en zich te focussen op de basisvaardigheden taal, lezen en rekenen en burgerschap. Elke leerkracht verstaat het vak, heeft hoge verwachtingen en stimuleert leerlingen om door te gaan en niet op te geven.

Samengevat zorgt Goud Onderwijs voor een veilige school, meer werkplezier en excellent onderwijs met hoge leerlingresultaten.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk scholen Goud Onderwijs kunnen invoeren heeft de CED-Groep per 2 april 2024 de krachten gebundeld met Cedin, Onderwijs Maak Je Samen, Het ABC en IJsselgroep.

Meer informatie

Heb je vragen of suggesties? Neem contact op met John Hoeberichts.

John Hoeberichts

06 14 00 42 51
john.hoeberichts@ijsselgroep.nl