Kracht in de klas

Verteltassen; ervaar het succes van 'verteltassen' bij de Poolster

Uniek project

Het project zorgt voor ouderbetrokkenheid en leesbevordering. Verteltassen is een krachtige methodiek die uitgaat van de talenten van ouders. De school is 3, 5 jaar geleden gestart met Verteltassen. Tweewekelijk komt een groep Verteltasouders bij elkaar om onder begeleiding van een leerkracht prachtige Verteltassen te maken.
Dit artikel is grotendeels gebaseerd op het artikel van Jaap van Brummelen (Dagblad van het Noorden).

Verteltas

OBS De Poolster in Nieuw-Buinen geldt als voorbeeldschool en kreeg maandagmiddag als eerste van 6800 basisscholen het officiële keurmerk.
Glimmend van trots keken ze toe, de Verteltasmoeders. Hoe teamleider Maria Hoving van obs De Poolster het keurmerk Verteltas ontving uit handen van Efrat de Groot-Yadgar, de moeder der Verteltasmoeder. Als eerste van 6800 basisscholen in Nederland. ,,Een voorbeeldschool”, zo noemde de directeur van Kenniscentrum Verteltassen de Poolster.

Niet in de Van Dale, maar wel goed voor de woordenschat

Verteltas dus. Wat in de woordenschat van het online Van Dale niet eens voorkomt, is goud waard voor de woordenschat van kind én ouders.

Wat maakt die tas zo waardevol?

Wat er in zo’n Verteltas zit? Prentenboeken, eigengemaakte puzzels, spelletjes, knuffels. Kortom, alles wat een kind spelenderwijs kan uitdagen om te vertellen en zijn woordenschat te vergroten. Margriet Eilander, logopedist in de gemeente Borger-Odoorn, staat aan de basis van het succesverhaal in Nieuw-Buinen. "Ik woonde een lezing in Assen bij van Efrat en moest meteen aan De Poolster denken. Op deze school heeft de Verteltas zo’n meerwaarde.”

Hoe het begon

Kind van de veenkoloniën

De Groot-Yadgar zal haar eerste kennismaking met Nieuw-Buinen niet vergeten. "Een groep ouders kwam naar me toe. Als kinderen van de Veenkoloniën worstelden ze met een minderwaardigheidscomplex. In drieënhalf jaar tijd zag je ze groeien.”
Een negental Verteltasmoeders komt eens in de twee weken op donderdag bijeen om, begeleid door een leerkracht, de inhoud van de Verteltas te verrijken. Binnenkort wordt de frequentie opgeschroefd naar eens per week. "Omdat het zo leuk is”, zegt Alana Kinnane, Verteltasmoeder van het eerste uur. De Poolster is voor de van huis uit Ierse een verademing vergeleken bij andere basisscholen. "Vanwege een paar verhuizingen is dit nu mijn vierde basisschool. Overal wilde ik wel wat doen voor school, maar nergens kwam ik er tussen. Hier werd ik door Maria (Hoving, red) met open armen ontvangen. Ik heb het verschil geproefd.” 

Uit hun isolement

De Verteltas is een beproefd middel om allochtone moeders en hun kielzog ook hun kinderen uit hun isolement te halen. Zoals Dinara Musajeva (35) uit Kirgizië aan den lijve heeft ervaren. "Dat heeft te maken met taal”, zegt ze. "In een veilige omgeving heb ik mijn kennis van het Nederlands verbeterd. Ik begrijp nu bijna alles.” Trots toont ze de schets van het Verteltaslogo en de flyer die zij heeft laten maken. Die wordt aangeboden bij consultatiebureaus in de omgeving. Op De Poolster zijn zo’n tien Verteltassen van verschillende niveaus in omloop. Met een eigen thema, zoals ridders, moestuinen, gevoel, Anne Frank en de brandweer. Een uitleensysteem zorgt er voor dat alle kinderen in de onderbouw de Verteltas mee naar huis krijgen.

Meer informatie

Iets voor uw school of peuterspeelzaal? Ontdek de mogelijkheden en neem contact op met Ilknur Öperli via ilknur.oeperli@ijsselgroep.nl of 06 - 14 00 36 40.