Het onderwijsgesprek: de mentale gezondheid
In Het Onderwijsgesprek op woensdag 15 januari om 20.00 uur staat mentale gezondheid centraal. We bespreken hoe we jongeren kunnen ondersteunen bij het versterken van hun veerkracht, weerbaarheid en zelfvertrouwen. Presentator Wendelien Wouters gaat in gesprek met gastsprekers Leonie Tomesen en Annie Joosten-Lamey.
Onderwijs en zorg: eerder, beter en samen
Het thema ligt op het snijvlak van onderwijs en zorg. Het is dan ook mooi om te zien dat IJsselgroep-adviseur Leonie is gevraagd om te spreken over STORM: een wetenschappelijk onderbouwde methode die zich richt op het signaleren en voorkomen van somberheidsklachten bij jongeren. Zij is hierin gespecialiseerd en vertelt graag over deze preventieve aanpak.
Preventieve aanpak van somberheid (Leonie Tomesen)
Leonie Tomesen is schoolpsycholoog en werkt met de STORM. Deze aanpak omvat vroegsignalering in samenwerking met de GGD, de laagdrempelige groepstraining ‘Op Volle Kracht’ en gatekeepertrainingen voor docenten en mentoren. Hiermee leren zij signalen van somberheid bij jongeren te herkennen en bespreekbaar te maken. Kortom: eerder, beter en samen.
Veerkracht door boksend opvoeden (Annie Joosten-Lamey)
Annie Joosten-Lamey is de oprichter van 'Boksend Opvoeden', een erkende interventie die zich richt op het vergroten van veerkracht en zelfvertrouwen bij jongeren door middel van boksen. Met meer dan 20 jaar ervaring in het onderwijs en als gecertificeerd trainer/coach bij de Nederlandse Boksbond, combineert zij haar expertise om jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling.
Voor wie
Het onderwijsgesprek is ‘edutainment’ voor onderwijsprofessionals. Van leerkrachten en docenten tot bestuurders, van PO tot HBO. Professionalisering en inspiratie als een avondje uit.