Waarom staat ‘Doarpsskoalle’ zo in de belangstelling?

Een terechte vraag. Want waarom zijn professionals van het ministerie OCW, Stichting lezen, branchevereniging OON, Stichting lezen, Anneke Smits van Hogeschool Windesheim en IJsselgroep in alle vroegte naar ‘Nij Beets’ gekomen, waar zij hartelijk zijn ontvangen door Willem Jongsma (directeur) en Trynke de Vries (intern begeleider) van de Doarpsskoalle?

In Friesland is de pilot Effectief lezen met ‘Focus op begrip’ een succes. Ook de Doarpsskoalle heeft hieraan deelgenomen.

Met elkaar

Samenwerking is een belangrijke succesfactor bij deze pilot. Daarom is het mooi dat alle partners die aan dit project een bijdrage hebben geleverd, aanwezig waren. 
De leesconsulenten van de bibliotheek, het lees team binnen de school, én de taal- en leesspecialisten van IJsselgroep hebben in dit project vanuit hun eigen rol en expertise samengewerkt om dit mooie resultaat neer te zetten. 

Onderwijsparel taal/lezen

Voor het ministerie OCW was dit een mooie gelegenheid om meer informatie omtrent deze onderwijsparel te vergaren op het gebied van taal en lezen. Inderdaad: één van de basisvaardigheden. Mooi om zo met elkaar de pilot en de ervaringen van de Doarpsskoalle te bespreken en te delen!

Rijke taal

Doordat alle partners gezamenlijk een structurele kwaliteitsimpuls hebben aangebracht zijn de belangrijkste onderwerpen op het gebied van taal en lezen in de school verbonden en verankerd.  Uiteraard met het gedachtegoed van Erna van Koeven en Anneke Smits van Hogeschool Windesheim (Rijke taal) als fundament. Dit heeft geleid tot mooie resultaten waar we trots op zijn. Een  aantal quotes van leerkrachten en leesconsulenten:

  • De gesprekken over boeken zijn prachtig
  • 30 minuten per dag vrije keuze lezen: het werkt!
  • Ik sluit nu veel beter aan op wat er in de groep gebeurt (leesconsulent)
  • Voorlezen is geweldig!
  • Ik ben overtuigd van het nut van rijke teksten
  • De betrokkenheid en motivatie van kinderen is enorm toegenomen

Vanuit IJsselgroep zorgen wij voor de implementatie op scholen met een mix van kennisoverdracht, observaties en teambegeleiding. Uiteraard in verbinding met de genoemde partners.

Hoe het verder gaat?

Stichting lezen, Windesheim, IJsselgroep werken samen verder aan een nieuwe pilot waarbij ook onderzoek meeloopt.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over werken vanuit Rijke taal met ‘Focus op begrip’? Neem dan contact op met Janna de Haanv ia 06 14 00 36 33 of janna.dehaan@ijsselgroep.nl