Het Jonge Kind-Café in Apeldoorn: een groot succes

Eind september waren we bij elkaar met 110 professionals uit het onderwijs, de kinderopvang en de (keten)partners daar omheen. Nu ook weer bij gastvrij Werkleerbedrijf Lucrato. Volle bak. Het thema was aansprekend en actueel:

Rijke Taal en voorlezen: 'Voorlezen geeft kinderen taal die ze nergens anders horen’.

Elk jaar organiseert de gemeente Apeldoorn samen met IJsselgroep een Jonge Kind-Café voor alle betrokken jonge-kind-professionals, hulpverleners en ketenpartners binnen Onderwijs en Zorg. Dit jaar was het thema: Rijke taal. Samen zetten we het jonge kind (weer) op de kaart.

Aansprekend verhaal

Twee leerkrachten van de intensieve taalklasse in de gemeente Apeldoorn hadden een aansprekend verhaal: inhoudelijk sterk, theoretisch goed onderbouwd en vol met praktijk(voor)beelden. Prachtig uitgewerkte prentenboeken kwamen aan bod. Hetzelfde geldt voor kennis en vaardigheden, didactiek en pedagogiek van ‘Rijke taal’.

‘Gelijke kansen in ongelijke startsituaties?’

Jonge kinderen en hun families toerusten met rijke taalervaringen, bouwen aan taalplezier en goede taaldidactiek: daar zijn we op uit met elkaar. Omdat taal en spel hand in hand gaan en onmisbaar zijn in een kansen-gelijke ontwikkeling. Niet voor elk kind en elk gezin gaat dat vanzelf. Soms is meer ondersteuning, hulp of inzet nodig. Dat willen we alle kinderen in de gemeente Apeldoorn graag bieden door samen te werken, korte lijnen te realiseren en met eenzelfde (normaliserende) bril te kijken naar jonge kinderen.

Eye-opener

Een eye-opener is dat we in de praktijk minder taalvaardige kinderen - onbedoeld en onbewust- minder aandacht geven, minder gelegenheid om nieuwe kennis op te doen. Taalachterstand wordt hierdoor kennis achterstand. Dat moeten we voorkomen.

Verteltafels

Na afloop was er het ontmoetings-café, geïllustreerd met tal van prachtige verteltafels die deelnemers hadden meegenomen uit hun praktijken. Trots laten zien en vertellen over jouw praktijk, je parels en je puzzels delen: dat verbindt.

Dank aan alle deelnemers voor hun betrokkenheid en hun uitputtende inzet voor jonge kinderen in het algemeen en voor ‘kwetsbare jonge kinderen en hun families’ in het bijzonder.

 

20190327 162055 Compressor
20190327 170227 Compressor
20190327 172513 Compressor
20190327 175437 Compressor