Cabaretier Pieter Derks bij Verus over ouders
Nu hij een paar maanden op het schoolplein staat snapt cabaretier Pieter Derks pas dat het grootste probleem van het onderwijs niet zit in toetsen, personeelstekort, te grote klassen of te klein budgetten. “De ware plaag die het onderwijs teistert zijn wij, de ouders”, zei hij op VERUS 2019. Verus in Woerden is de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland.
door: Albert de Boer, adviseur IJsselgroep
In deze hilarische column deed hij boete namens alle ouders voor de overlast die ouders veroorzaken voor scholen en leerkrachten. Ergens in de column zegt hij: Hoeveel tijd zou het niet schelen als we ons kind bij de deur zouden afgeven en zeggen:
"Hier, doe maar met dit kind wat je ook met de anderen doet".
En dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Want houden wij leerkrachten immers geen rekening met de behoeften van ieder kind? Dus echt slecht is dat niet. Hoe krijg je het gesprek met ouders op dit heikele onderwerp? De verregaande zelfreflectie die Pieter als columnist laat zien, is de meeste ouders niet gegeven. En toch is het aangaan van het gesprek met ouders over deze materie de moeite waard.
Anders praten met ouders over het schooladvies
Als adviseur van IJsselgroep heb ik de workshop 'anders praten met ouders over het schooladvies' ontwikkeld. Deze sluit goed aan op het onderwerp uit de column. Ht gaat niet over communiceren in technische zin, maar over het echt structureel met elkaar in gesprek gaan over schooladvies. Vanaf groep vijf. Het gaat over en over de vraag of er hogere of lagere vormen van voortgezet onderwijs bestaan. Of praktische intelligentie 'lager' is dan academische intelligentie, wat volgens Ken Robinson zoiets is als analytische vaardigheid en kennis van de klassieken. Over onze opvatting van intelligent en hoger onderwijs. Over de maatschappelijke gevolgen die dat heeft. Ook komen vragen aan de orde als:
- Waarom hebben ouders als kind liever een werkloze filosoof of orthopedagoog dan een rijke stukadoor of ondernemer (die misschien via 'stapelen' zijn diploma's heeft gehaald)?
- Als talenten dan zo belangrijk zijn, en zijn wie je bent, waarom dan niet je hart gevolgd in plaats van je hoofd?
In gesprek
Spreekt deze andere invalshoek u aan? Neem dan contact op met Albert de Boer via 06 55 19 24 70 of via albert.deboer@ijsselgroep.nl